Proteinkalkulator

Skriv inn antall gram protein du vil ha per dag:

Matvare

Gram

Kylling

Hvit fisk

Rød fisk

Storfe kjøtt

Svin

Lam

Spørsmål og svar

Hva er en proteinkalkulator?

En proteinkalkulator er et verktøy som hjelper deg med å beregne ditt daglige proteinbehov basert på faktorer som vekt, aktivitetsnivå og mål.

 

Hvorfor er protein viktig i kostholdet?

Protein er en viktig næringsstoff som er nødvendig for oppbygging og reparasjon av vev, muskelvekst, enzymfunksjon og mange andre kroppsfunksjoner.

 

Hvordan fungerer en proteinkalkulator?

En proteinkalkulator tar hensyn til forskjellige faktorer som kroppstype, aktivitetsnivå og mål for å beregne det anbefalte daglige proteininntaket for å møte dine behov.

 

Hvordan kan jeg bruke en proteinkalkulator?

Du kan bruke en proteinkalkulator ved å oppgi informasjon som vekt, høyde, alder, aktivitetsnivå og mål. Kalkulatoren vil deretter gi deg anbefalt daglig proteininntak i gram.

 

Hvilke matvarer er rike på protein?

Matvarer som kjøtt, fjærkre, fisk, egg, meieriprodukter, belgfrukter, nøtter og frø er gode kilder til protein.

 

Er det mulig å få for mye protein?

Ja, for mye protein kan være skadelig for helsen. Det er viktig å følge anbefalt daglig inntak og konsultere en helsepersonell hvis du har spesifikke helsebehov.

 

Kan en proteinkalkulator hjelpe meg med å nå mine helse- eller treningsmål?

Ja, en proteinkalkulator kan være nyttig for å sikre at du får tilstrekkelig proteininntak for å støtte dine individuelle mål, enten det er vekttap, muskelvekst eller generell helse.

Proteinrike matvarer

Kjøtt:

  • Biff (ca. 26 gram protein per 100 gram)
  • Svinekjøtt (ca. 25 gram protein per 100 gram)
  • Lam (ca. 20 gram protein per 100 gram)

Fjærkre:

  • Kylling (ca. 25 gram protein per 100 gram)
  • Kalkun (ca. 29 gram protein per 100 gram)

Fisk og sjømat:

  • Laks (ca. 20 gram protein per 100 gram)
  • Tunfisk (ca. 30 gram protein per 100 gram)
  • Reker (ca. 20 gram protein per 100 gram)
  • Ørret (ca. 20 gram protein per 100 gram)
  • Torsk (ca. 18 gram protein per 100 gram)
  • Sei (ca. 18 gram protein per 100 gram)
  • Hyse (ca. 18 gram protein per 100 gram)
  • Blåskjell (ca. 12 gram protein per 100 gram)
  • Krabbe (ca. 18 gram protein per 100 gram)
  • Hummer (ca. 19 gram protein per 100 gram)

Egg:

  • Ca. 6 gram protein per egg

Meieriprodukter:

  • Melk (ca. 3 gram protein per 100 ml)
  • Yoghurt (varierer avhengig av type, vanligvis mellom 3-6 gram protein per 100 gram)
  • Ost (varierer avhengig av type, vanligvis mellom 20-35 gram protein per 100 gram)
  • Cottage cheese (ca. 11 gram protein per 100 gram)

Belgefrukter:

  • Bønner (varierer avhengig av type, vanligvis mellom 6-9 gram protein per 100 gram)
  • Linser (ca. 9 gram protein per 100 gram)
  • Kikerter (ca. 19 gram protein per 100 gram)

Nøtter og frø:

  • Mandler (ca. 21 gram protein per 100 gram)
  • Valnøtter (ca. 15 gram protein per 100 gram)
  • Chiafrø (ca. 16 gram protein per 100 gram)
  • Hampfrø (ca. 31 gram protein per 100 gram)
  • Solsikkefrø (ca. 20 gram protein per 100 gram)

Tofu:

  • Ca. 8 gram protein per 100 gram

Kornprodukter:

  • Quinoa (ca. 14 gram protein per 100 gram)
  • Bulgur (ca. 3 gram protein per 100 gram)
  • Couscous (ca. 3 gram protein per 100 gram)
  • Brød (varierer avhengig av type, vanligvis mellom 5-10 gram protein per 100 gram)
  • Pasta (varierer avhengig av type, vanligvis mellom 10-15 gram protein per 100 gram)
  • Ris (ca. 7 gram protein per 100 gram)
  • Havregryn (ca. 13 gram protein per 100 gram)

Spirer:

  • Alfalfa (ca. 4 gram protein per 100 gram)
  • Brokkolispirer (ca. 3 gram protein per 100 gram)